وسایل هشداردهنده در حمل ونقل ترافیکی
ماده 1 : براي حركت وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي بايد خودروهاي سواري يا وانت اسكورت با علائم و تجهيزات ايمني مناسب كه مطابق مفاد اين دستورالعمل مشخص شده اند ، وسيله نقليه را همراهي كنند . تعداد خودروهاي اسكورت مورد نياز به شرح زير تعيين مي گردد :
الف : اگر وزن كل ( محموله + وسيله نقليه ) وسائل نقليه حامل محمولات ترافيكي بيشتر از 50 تن و تا 62 تن باشد .يك خودرو و اگر بيشتر از 62 تن باشد ، دو خودرو براي اسكورت لازم است .
ب : اگر طول كل وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي بيش از 20 متر و تا 22 متر باشد ، يك خودرو و اگر بيشتر از 22 متر باشد دو خودرو براي اسكورت لازم است .
ج : اگر عرض وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي بيشتر از 5/3 متر و تا 4 متر باشد ، خودرو و اگر بيشتر از 4 متر باشد دو خودرو براي اسكورت لازم است .
د : اگر طول اضافي وسايل نقليه يا طول بيرون مانده از عقب وسيله نقليه حامل محمولات ترافيكي بيشتر از 3 متر و تا 4 متر باشد يك خودرو براي اسكورت لازم است .
تبصره 1 : تعداد خودروهاي اسكورت لازم براي هر وسيله نقليه حامل محمولات ترافيكي برابر با حداكثر مقادير حاصله از هر كدام بندهاي (( الف )) تا (( د )) اين ماده مي باشد .
تبصره 2 : خودرو اسكورت وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي صرفاً بايد از نوع سواري يا وانت بدون نقص باشد و استفاده از انواع ديگر وسايل نقليه نظير استيشن ، ميني بوس و … به عنوان اسكورت ممنوع است .
ماده 2 : خودروهاي اسكورت بايد داراي علائم و تجهيزات زير باشند :
1- چراغ گردان به رنگ زرد كه در وسط سقف نصب شده باشد .
2- تابلويي كه روي آن كلمات (( احتياط )) و (( محموله ترافيكي )) نوشته شده باشد .
3- يك عدد پرچم قرمز رنگ به ابعاد 50 × 50 سانتي متر با دو خط شبرنگ به عرض 5 سانتيمتر مطابق با استاندارد EN471كه سمت چپ ستون وسط خودرو نصب شده باشد .
4- چراغ چشمك زن از نوع آذرخش ( XENON ) .
5- جعبه كمكهاي اوليه درماني .
6- يك عدد كپسول آتش نشاني 4 كيلويي از نوع بالن داخل داراي اعتبار مصرف .
ماده 3 : وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي بايد داراي لوازم و تجهيزات زير باشند :
1- چهار عدد چراغ چشمك زن الكتريكي از نوع آذرخش ( XENON ) .
2- چهار عدد مثلث شبرنگ يا تابلو سه وجهي .
3- دو عدد گوه براي ثابت نگه داشتن وسيله نقليه هنگام توقف .
4- يك عدد جعبه كمكهاي اوليه درماني .
5- يك عدد كپسول آتش نشاني حداقل 6 كيلويي داراي اعتبار مصرف .
تبصره : انرژي چراغهاي الكتريكي بند 1 بايد مستقل از باطري خودرو تامين گردد .
ماده 4 : چنانچه وسيله نقليه حامل محمولات ترافيكي ، محموله اي با عرض بيش از 4 متر را حمل مي نمايد ، بايد چهار گوشه طرفين محموله با چراغهاي گردان يا چشمك زن آذرخشي ( XENON ) مشخص شود و در صورتي كه ابعاد محموله از مقدار فوق تجاوز ننمايد ولي طول كل محموله و وسيله نقليه بيش از 22 متر باشد ، دو گوشه عقب طرفين محموله بايد با چراغهاي گردان يا چشمك زن آذرخشي ( XENON ) مشخص شوند .
ماده 5 : در صورتي كه يك خودروي اسكورت براي همراهي وسيله نقليه حامل محمولات ترافيكي تعيين شد ، اين خودرو بايد در جلوي وسيله نقليه حامل محمولات ترافيكي حركت كند و در صورتي كه دو خودروي اسكورت براي همراهي تعيين گرديد يك خودرو بايد در جلوي وسيله نقليه و خودروي ديگر در عقب آن حركت كند .
تبصره : در مسيرهاي كه خطوط رفت و برگشت از يكديگر جدا مي باشند ، چنانچه يك اسكورت براي وسيله نقليه حامل محمولات ترافيكي تعيين گردد ، اسكورت بايد در عقب وسيله نقليه حركت كند .
ماده 6 : چراغهاي جلو وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي و اسكورت ( هاي ) آنها بايد در حين حركت روشن باشد .
تبصره : رعايت مفاد اين ماده در مسيرهايي كه خطوط رفت و برگشت از يكديگر جدا مي باشد ، الزامي نيست.
ماده 7 : خودروي اسكورتي كه در جلوي وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي حركت مي كند ، ملزم است كه فاصله اي برابر با حداكثر 150 متر را با وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي در كل مسير حفظ كند و خودروي اسكورتي كه در عقب وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي حركت مي كند ، ملزم است كه فاصله اي برابر با حداكثر 100 متر را با وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي در كل مسير حفظ كند .
ماده 8 : وسايل نقليه حامل محمولات ترافيكي صرفاً مجاز به توقف در پاركينگهاي متناسب مي باشند و هنگام توقف وسايل نقليه بايد با استفاده از يك گوه ثابت نگه داشته شوند ، پاركينگ مناسب به محلي اطلاق مي گردد كه لبه بار يا وسيله نقليه پس از توقف در آن حداقل 2 متر از لبه راه فاصله داشته باشد .
(( گواهي كنترل وسايل و تجهيزات هشدار دهنده در حمل محمولات ترافيكي يك و دو اسكورت))
بدينوسيله گواهي مي گردد ، در ساعت …………… مورخ ……………….. لوازم و تجهيزات ترافيكي مربوط به دستورالعمل شماره 14/2811/64 در حضور راننده لوازم و تريلر كمرشكن …………. محور آقاي …………………………. بشماره گواهينامه..………………كنترل و ضمن توجيه راننده در مورد رعايت موارد ذكر شده در برگ ترافيك و دستورالعمل استفاده از وسائل و تجهيزات هشدار دهنده يك نسخه از دستورالعمل نحوه استفاده از وسائل و تجهيزات هشدار دهنده جهت اطلاع و رعايت آن به راننده تحويل گرديد .
الف : وسائل و تجهيزات همراه كاميون ترافيك معمولي .
1- چهار عدد چراغ چشمك زن الكتريكي از نوع آذرخش .
2- مثلث شبرنگي …………….. عدد يا تابلو سه وجهي ……….. عدد .
3- گوه 2 عدد .
4- جعبه كمكهاي اوليه درماني يك عدد .
5- كپسول آتش نشاني 6 كيلوئي يك عدد .
راننده داراي لباس شبرنگ مي باشد / نمي باشد .
ب : وسائل و تجهيزات اسكورت يا اسكورتها
1- يكدستگاه خودرو سواري شماره ……………….. و يك دستگاه خودرو به شماره ……
2- …………… عدد چراغ گردان به رنگ زرد كه در وسط سقف نصب شده است .
3- ………….. عدد تابلو كه روي آن كلمه احتياط / محموله ترافيكي نوشته شده است .
4- پرچم قرمز ……………. عدد با دو خط شبرنگ كه سمت چپ ستون وسط خودرو / خودروها نصب شده است .
5- چراغ چشمك زن از نوع آذرخش ………………….. عدد .
6- جعبه كمكهاي اوليه ………………. عدد .
7- كپسول آتش نشاني داراي اعتبار مصرف ……………. عدد .
نام و امضا و اثر انگشت راننده مشخصات و امضا نماينده شركت
هيات وزيران در جلسه مورخ 5/8/1378 بنا به پيشنهاد شماره 11/6316 وزارت راه و ترابري و به استناد ماده ( 14 ) اصلاحي قانون رسيدگي به تخلفات و اخذ جرايم رانندگي – مصوب 1376- آيين نامه حمل بار و مسافر و مدت لغو پروانه فعاليت و تعطيلي موسسات حمل و نقل جاده اي را به شرح زير تصويب نمود :
ماده1- شركتها و موسسات حمل و نقل جاده اي موظفند علاوه بر رعايت شرايط و ضوابط تاسيس و بهره برداري مصوب شوراي عالي هماهنگي ترابري كشور ، پس از دريافت پروانه فعاليت موارد ذيل را رعايت كنند :
الف- كليه شرايط و ضوابط مربوط به تاسيسات و تجهيزات مورد نياز و در صورت استفرار در پايانه تمديد به موقع قراردادبهره برداري .
ب- اقدام لازم جهت تمديد پروانه فعاليت بر اساس ضوابط تاسيس و بره برداري .
ج- رعايت محدوده جغرافيايي محل فعاليت بر اساس ضوابط تاسيس و بهره برداري .
ماده2- شركتها و موسسات حمل و نقل جاده اي بايستي داراي پروانه فعاليت مجاز و معتبر از سازمان حمل و نقل و پايانه هاي كشور باشند ، در غير اين صورت نيروي انتظامي با اعلام سازمان مذكور از ادامه فعاليت آنها جلوگيري خواهد نمود .
ماده3- شركتها و موسسات حمل و نقل جاده اي بايد رانندگان وسايل نقليه مربوط را ملزم به داشتن مدارك زيركنند و از تحويل مسافر و بار و صدور بارنامه و صورت وضعيت مسافري جهت وسايط نقليه اي كه رانندگان آن فاقد مدارك مزبور باشند ، خودداري نمايند :
الف- گواهينامه بيمه اجباري شخص ثالث .
ب- كارت شناسايي عكس دار راننده كه از طرف سازمان حمل و نقل و پايانه هاي كشور تهيه و تنظيم مي شود .
ج- كارت وابستگي وابستگي وسيله نقليه به يكي از موسسات و شركتهاي حمل و نقل بار و مسافر.
د- گواهينامه رانندگي متناسب .
ه- كارت صحت و سلامت جسمي و روحي از مراجع ذيربط .
ماده4- شركتها و موسسات حمل و نقل جاده اي بايد از دادن مسافر و تحويل بار و صدور بارنامه و صورت وضعيت مسافري جهت وسيله نقليه اي كه به وسايل ايمني زير مجهز نباشد ، خودداري نمايند :
الف- جعبه كمكهاي اوليه درماني .
ب-علائم ايمني مورد نياز از جمله مثلث شبرنگ .
ج- كارت معاينه فني .
د-كپسول آتش نشاني .
ه- دستگاه سنجش سرعت و زمان ( تاخوگراف ) بدون نقص فني .
و-زنجير چرخ در مورد لزوم .
ز- لاستيكهاي آجدار قابل قبول .
تبصره – به كارگيري وسايط نقليه كه كارت آنان با وضعيت فعلي وسيله نقليه مغايرت دارد ممنوع است .
ماده5- شركتها و موسسات حمل و نقل جاده اي بايد فقط جهت وسايل نقليه اي ، بارنامه با صورت وضعيت مسافري صادر نمايند كه از هر حيث سالم باشند و هيچگونه نقص فني در سيستم ترمزها ، سيستم فرمان ، سيستم اتصال در مورد تريليها ، سيستم روشنايي ، بوق برف پاك كن و وسايل گرمايشي و سرمايشي مناسب نداشته باشند .
تبصره1- شركتها و موسسات حمل و نقل موضوع اين آيين نامه بايد فردي را به عنوان مدير يا مسئول فني تعيين نمايد تا قبل از حركت، وسيله نقليه را معاينه و قابليت آن را براي سفر پيش بيني نمايد .
تبصره2- به كار گرفتن لاستيكهاي بزرگتر از حد استاندارد كارخانه سازنده در اتوبوسهاي مسافري كه باعث افزايش سرعت وسيله و عدم ثبت آن در دستگاه سرعت سنج مي شود ممنوع است .
ماده6- هر گاه تصادف وسيله نقليه عمومي حامل كالا يا مسافر در طول مسير مبدا ، مقصد منجر به قتل يا جرحي شود كه ناشي از تقصير راننده وسيله نقليه يا به كار گرفتن راننده فاقد صلاحيت يا عدم مهارمناسب محموله و يا وجود نقص فني مستمر در وسيله نقليه باشد ، شركت يا موسسه حمل و نقل صادر كننده بارنامه با صورت وضعيت ، مسئول و مشمول مقررات اين آيين نامه مي باشد .
ماده7- رانندگي اتوبوس و ميني بوس بيش از هشت ساعت در يك شبانه روز براي هر راننده ، ممنوع است شركتها و موسسات حمل و نقل مسافر مكلفند براي مسافرتهايي كه مستلزم بيش از هشت ساعت رانندگي با سرعت مجاز در يك شبانه روز است ، راننده كمكي پيش بيني نمايند .
ماده8- حمل مواد محترقه و منفجره ، جنازه ، احشام ، مواد فاسد شدني و اشيايي كه مخل آسايش مسافران يا منافي نظارت بهداشت عمومي مي باشد ، با وسايط نقليه مسافربري ممنوع است . شركتها و موسسات حمل و نقل مسافر بايد در صدور وضعيت مسافري جهت وسايل نقليه مسافري ، اين نكات رارعايت نمايند و در صورت تخلف مشمول اين آيين نامه مي باشند .
ماده9- شركتها و موسسات حمل و نقل مسافربري مكلف به رعايت ضوابط وزارت راه و ترابري ، مربوط به حمل و نقل در مورد نرخهاي مصوب ، نحوه صدور بليط سرويس دهي ، سوار و پياده نمودن مسافر و چگونگي حركت و توقف وسيله نقليه مي باشند و در صورت تخلف مشمول مقررات اين آيين نامه خواهند بود .
ماده10- اخذ هر گونه وجهي توسط شركتها و موسسات حمل و نقل غير از حق كميسيون ( كارمزدي ) و كرايه حمل حسب مورد از بليط و صورت وضعيت مسافري و بارنامه از رانندگان و مسافران و صاحبان مالا ممنوع است .
ماده11- شركتها و موسسات حمل و نقل كالا مكلفند شرايط عمومي حمل كالا و ضوابط حمل مواد خطرناك مصوب شوراي عالي هماهنگي ترابري كشور و مقررات راه و ترابري در مورد حمل بار در راههاي كشور و نحوه جا به جايي كالاهاي خارج از ابعاد استاندارد حمل و نقل ( محمولات ويژه يا ترافيكي ) را دقيقاً رعايت نمايند و در صورت تخلف مشمول مقررات اين آيين نامه مي باشند .
ماده12- رسيدگي به تخلفات شركتها و موسسات حمل و نقل جاده اي در خصوص عدم رعايت مفاد و شرايط اين آيين نامه بر عهده كميسيون مركب از ( 3 ) نفر از افراد ذيصلاح به انتخاب رئيس هيئت سازمان است .
ماده13- در صورت وقوع تخلف و عدم رعايت مقررات ، توسط كميسيون موضوع ماده( 12 ) ، بر اساس اسناد و مدارك مربوط و در صورت لزوم با دعوت از مدير شركت يا موسسه حمل و نقل ذي ربط و با توجه به اهميت تخلف به ويژه تاثير آن در وقوع سوانح و تصادف رانندگي و ملاحظه عمد يا قصور و تكرار دفعات تخلف ، شركت يا موسسه حمل و نقل متخلف ، بر اساس نوع تخلف ، به تناسب به مجازتهايي از يك ماه تا يك سال محكوم مي شود .
تبصره1- در صورت تكرار تخلف ، پروانه فعاليت شركت يا موسسه متخلف به صورت دائم لغو خواهد شد .
تبصره2- پس از لغو پروانه فعاليت ، نيروي انتظامي موظف است با اعلام سازمان مذكور نسبت به تعطيلي موسسه يا شركت حمل و نقل متخلف در مدت لغو پروانه فعاليت و يا به صورت دائم ( در صورت لغو دائم ) اقدام نمايد .
ماده14- به منظور كشف تخلفات و تهيه گزارش لازم در مورد عدم رعايت مقررات اين آيين نامه توسط شركتها وموسسات حمل و نقل ، سازمان حمل و نقل و پايانه هاي كشور مي تواند تحقيقات لازم را به عمل آورد و شركتها و موسسات حمل و نقل مكلف به همكاري با سازمان مزبور مي باشند . معاون اول رئيس جمهور – حسن حبيبي
دستورالعمل اجرائي مواد 4 ، 5 و 6 آيين نامه حمل بار مسافر و مدت لغو پروانه فعاليت و تعطيلي موسسات حمل و نقل جاده اي مصوب 6/9/1378
وسايل نقليه باري ومسافري كه اقدام به حمل بار يا مسافر مينمايند بايد مجهز به كليه علائم و تجهيزات ايمني مندرج در اين دستورالعمل باشند .
فصل اول – دستورالعمل اجرايي ماده 4
جعبه كمكهاي اوليه جعبه اي است حاوي اسباب و لوازم مورد نياز كه براي كمكهاي اوليه درماني به شخص مصدوم به كار مي روند .
1-كليه وسايل باري و مسافري بايد مجهز به حداقل يك جعبه كمكهاي اوليه حاوي اسباب و لوازم مورد نياز باشند .
علائم ايمني كليه تجهيزاتي است كه هنگام بروز تصادف و يا خرابي وسيله نقليه براي هشدار دادن به ديگر وسايل نقليه به كار گرفته مي شود .
1-كليه وسايل نقليه باري و مسافري بايد مجهز به دو عدد مثلث شبرنگ و چراغ چشمك زن باشند ، تا در موقع خراب شدن وسيله نقليه ، آن را در قسمت جلو و عقب وسيله نقليه قرار دهند .
2-هر يدك بايد در قسمت عقب داراي دو شب نما به رنگ قرمز باشد ، اين شب نما ها بايد به شكل مثلث متساوي الاضلاع بوده كه راس آن به طرف بالا و قاعده آن به طور افقي قرار گيرد .
3- در مواردي كه محموله وسيله نقليه بيش از يك متر عقب تر از چراغهاي عقب قرار گيرد ، بايد در انتهاي بار علاوه بر پرچم قرمز كه مقطع 50× 50 سانتيمتر خواهد بود ، چراغهاي چشمك زن مخصوص تعبيه گردد به طوري كه انتهاي بار براي رانندگان وسايل نقليه عقبي كاملاً قابل رويت و مشخص باشد و بيرون ماندگي محموله نبايد باعث مخفي شدن چراغهاي عقب بشود .
4- در مواردي كه وسيله نقليه طويل است يا تركيبي از يدك كشها وجود دارد ، بايد با نصب چراغهاي اضافي در دو گوشه جلو و اندازه و شكل وسيله را براي رانندگان ديگر مشخص كرد . اين چراغها بايد طوري نصب شده باشد كه گوشه هاي جلو ماشين را نشان دهد و نور اين چراغها بايد سفيد باشد و مي توانند در همان محفظه چراغهاي جلو قرار گيرند .
كليه وسايل نقليه باري و مسافري عمومي بايد داراي كارت معاينه فني معتبر باشند .
كپسول آتش نشاني بايد داراي مارك ( نشان ) استاندارد بوده و ظرفيت آن كمتر از 10 كيلو گرم نباشد و مهلت اعتبار مصرف آنها توسط سازمانهاي مسئول تاييد شده باشد .
تعداد كپسولهاي آتش نشاني در مورد اتوبوسهاي بايد حداقل 2 عدد باشد .
1- كليه وسايل نقليه باري و مسافري بايد به دستگاه ثبت سرعت و زمان ( تاخوگراف ) بدون نقص فني و مطابق با استاندارد تعريف شده توسط سازمان حمل و نقل و پايانه هاي كشور مجهز شوند .
2- دستگاههاي تاخوگراف در وسايل نقليه بايد به وسيله شركتها يا نمايندگيهايي كه توسط شركتهاي سازنده انواع تاخوگراف مورد تاييد قار گرفته اند ، پلمب شده باشند .
1-كليه وسايل نقليه باري و مسافري بايد در فصول سرما كه احتمال برف و يخبندان وجود دارد و يا بر حسب اعلام مامورين وزارت راه و ترابري يا راهنمايي و رانندگي به تعداد لازم ، زنجير چرخ به همراه داشته باشند ، تا در موقع لازم از آنها استفاده نمايند 2- تعداد زنجير چرخ مورد نياز براي وسايل نقليه 2 و 3 محور ، 2 عدد و براي وسايل نقليه 4 و 5 محور 4 عدد مي باشد
1-لاستيكهاي وسايل نقليه بايد استاندارد و متناسب با نوع وسيله نقليه باشد به نحوي كه بتوانند وزن كل وسيله نقليه تحمل كنند .
2- استفاده از لاستيكهاي با سايز بزرگتر يا كوچكتر از آن كه در كارت شناسايي خودرو درج شده ممنوع است .
1- لاستيكهاي وسايل نقليه بايد سالم و فاقد هر گونه پارگي يا آسيب ديدگي باشد .
2- ايجاد هر گونه برش در لاستيكهاي وسيله نقليه ، به منظور افزايش تعداد يا عمق شيارها ممنوع مي باشد .
3- وسايل نقليه تحت هيچ شرايطي مجاز به استفاده از لاستيكهاي توپر نمي باشند .
1- كليه وسايل نقليه بايد به سيتم ترمز پايي و ترمز دستي بدون هيچ گونه نقص فني مجهز باشند .
2- يدكها بايد مجهز به سيستمي باشند كه در صورت جدا شدن از يدك كشها ، به طور اتوماتيك ترمز كنند .
1-كليه وسايل نقليه باري و مسافري بايد به برف پاك كن جهت تميز كردن باران ، برف و موارد مشابه از شيشه جلو مجهز باشند . اين برف پاك كن بايد هميشه آماده بوده و بتواند به مقدار كافي از سطح ديد جلو و طرفين را براي راننده تميز نگه دارد .
2- برف پاك كن بايد خودكار باشد و استفاده از آن احتياج به عمل دائمي راننده وسيله نقليه باشد .
1- كليه وسايل نقليه داراي رادياتور ، بايد در فصول سرما به بخاريهايي كه از طريق حركت آب گرم ، توليد گرما مي نمايند ، مجهز باشند .
2- وسايل نقليه مسافري بايد مجهز به حداقل سه خروجي از سيستم گرمايش باشند و دماي داخلي وسيله نقليه موصوف بايد داراي محدوده مناسبي ( تقريباً 22 درجه سانتي گراد ) از نقطه نظر آسايش و راحتي مسافرين باشد .
3- استفاده از هرگونه وسيله گرمازا غير از بخاري وسيله نقليه ممنوع است .
سيستم روشنايي عبارت است از چراغهايي كه جهت تامين ديد براي راننده وسيله نقليه ( چراغهاي جلو ) يا در معرض ديد قار گرفتن وسيله نقليه نسبت به سايرين ( چراغهاي عقب ) و يا اعلام خبر در مورد انجام هر عملي ( چراغهاي راهنما ) به كار مي روند .
1-يك وسيله نقليه در هيچ موردي نبايد چراغها و منعكس كننده هاي نور قرمز يا اشيائي كه رنگ قرمز منعكس مي كنند در جلو نصب نمايند . بنابراين نور چراغهاي جلو بايد زرد يا سفيد باشد .
2- استفاده از هر گونه پروژكتور و چراغهايي با شدت نور زياد در جلوي وسيله نقليه ممنوع مي باشد .
3- يك وسيله نقليه در هيچ موردي نبايد چراغها و منعكس كننده هاي نور زرد يا سفيد و يا اشيايي كه رنگ سفيد يا رنگ سفيد يا زرد را منعكس مي كنند در عقب نصب نمايند . نور چراغها بايد قرمز باشد .
1-كليه وسائل نقليه بايد به سيتم فرمان كه منحصراً چرخهاي جلو يا چرخهاي جلو و عقب را تواما ً هدايت كنند ، مجهز باشد . اجزا مختلف در سيستم فرمان بايد طوري به هم اتصال يابند ، كه در مقابل لرزه و تكان شديد از هم
كليه قفل و بستهايي كه در سيستم اتصال تريليها مه كار مي روند ، بايد به گونه اي باشند كه در مقابل نوسانات شديد مقاوم بوده و باز نشوند .
1-هر وسيله نقليه باري و مسافري ، به منظور مطلع نمودن افراد پياده و سايرين از نزديك شدن وسيله نقليه ، بايد به سيستم توليد امواج صوتي ( بوق ) مجهز باشد .
2- نصب بوق آژيري و يا هر نوع وسيله توليد صدا كه تداعي صداي آژيري مي نمايد ، ممنوع است .
1-وسايل نقليه بايد طوري بارگيري شوند كه هيچ گونه خطر افتادن يا چكه كردن يا پخش شدن محموله در هوا وجود نداشته باشد .
2 - حفاظ بار وسايل نقليه بايد طوري بسته شود كه از هر طرف حداقل 20 سانتي متر از اتاق بار وسيله نقليه را پوشانده باشد .